Wooden columns by Aubrilam for the new Roland-Garros stadium

March 25 2021

Since 2015, the Roland-Garros stadium has undergone major renovations. The challenge was to preserve the spirit of this place full of history while bringing modernity to it. We are pleased to have been able to contribute to this transformation with the installation of glued laminated timber columns manufactured in our French factory located in Brioude.

Followed around the world, the French Open tennis tournament is a highlight during the year. Roland-Garros has a strong identity and A history. The stadium renovation in the heart of Paris had to take this aspect into account. The new equipment chosen had to subtly combine tradition and modernity while providing a level of quality that was worthy of this venue.

Roland-Garros was also created to be a parc in the city, the new spaces integrated during the stadium renovations of the stadium offer visitors the opportunity to walk around and enjoy the abundant vegetation. The wooden columns are a natural complement to the site and provide comfort thanks to the lighting quality. They contribute to the site embellishment.

Lighting furniture dedicated to the site
All of the site’s lighting has been redesigned to offer equipment qualities in line with current technologies, but also to give the site a unique atmosphere keeping with the Roland-Garros spirit. The wooden lighting columns illuminate the area around the courts while respecting the site colours.

The neat design of the masts, topped with a metal top finish, combined with a “plant” and “mineral” mixed materials brings both modernity and singularity to the site. These “natural” masts lined up the pedestrian walkways and tennis courts providing visitors with lighting that is both efficient and comfortable.

The projectors have two power option ; 24 W and 52,5 W. They are positioned at different heights and they are mounted on a skid offering all angles of adjustment, which makes it possible to refine the quality and comfort of the lighting. They benefit from the latest LED technology : the reflectors are made of aluminium and are fitted with elliptical lenses which improve visual comfort. The colour temperature of the light is 3000 K, proven to bring a warm atmosphere for visitors while maintaining optimal colour rendering.

The equipment chosen invites the visitor to walk around and enjoy the outdoor spaces during the day and in the evening. The lighting columns designed for Roland-Garros are visible during the day, showing the site with vertical visual markers. At night, they offer a dynamic and comfortable lighting thanks to the presence of adjustable spotlights fitted with their lenses that limit the light flow.

The use of a natural, sustainable and modern material.
The wood is untreated Scots pine, taken from selected trees and from sustainably managed forests. To obtain this “aged wood” quality finish, it has been sanded, scraped then stained in our workshop by our qualified technicians.
Combined with metal, it gives the entire light point a unique and contemporary look, a particular signature that we wish to maintain in time.

Customed signage in the colours of Roland-Garros
Numerous functional spaces were created for the public during the stadium modernisation. To facilitate circulation, signage furniture was designed by the project designers in partnership with Empreinte Signalétique company. The signage poles are made of timber and have the same finish as the lighting columns, which forms a harmonious atmosphere.

The Roland-Garros colours are reflected in the signage used to guide visitors. The light “driftwood” finish of the wooden supports underlines these new colours. The combination of wood and metal brings singularity to this emblematic place, mixing tradition and modernity.

Installed equipment :
130 Aubrilam DÔME XL columns from 4 m to 8 m height made of glued laminated timber serving as supports for BEGA 24 W and 52,5 W spotlights positioned in grapes around the mast.  Aubrilam SUMU columns from 3,3 m to 3,7 m height serving as support for the signage.

Project members :
Client : Fédération Française de Tennis
Architect : Chaix et Morel Associés
Landscaping : Michel Corajoud / Neveux Rouyer Paysagistes
Engineering and design : Bethac
Brand management and design : Agence W
Signage manufacturer : Empreinte Signalétique
General contractor : Vinci Construction
Electricity : S.F.E.E. (Société Fécampoise d’Entreprises Electriques)

Photos : Jean-Michel Gueugnot

See the photos of the realisation

Instagram

Retrouvez ici toute l’actualité d’Aubrilam en images en vous abonnant à notre compte :

@aubrilam Nous suivre
Ask for a quote